Znáte to – dáte si zdravou a chutnou večeři, máte ze sebe dobrý pocit. V minutě, kdy odložíte prázdný talíř vás napadne, že byste si ještě něco dali. Něco malého, sladkého, tzv. tečku na závěr.
Napadlo vás někdy, co to vlastně znamená a co se při tom děje ve vašem těle? Proč máte zrovna v ten určitý moment chuť právě na čokoládu nebo bonbony? A jak to vyřešit?
1. Chuť na čokoládu
Znamená, že vám chybí v těle hořčík.
Místo čokolády snězte nějaké ořechy, luštěniny nebo ovoce (čerstvé nebo sušené).
2. Chuť na sladkosti
Nejspíše postrádáte chrom a uhlík.
Místo gumových medvídku nebo větrníku sáhněte raději po kuřecím mase, brusinkách (čerstvých nebo sušených) nebo rybě. Zní to divně, ale účinek je okamžitý.
3. Chuť na pečivo
Vaše tělo potřebuje nutně nějaký dusík.
Jak to udělat? Místo rohlíku z bílé mouky nebo podobných nezdravých věcí vám pomůže spíše hrst ořechů, trocha masa nebo luštěnin.
4. Chuť na tučné jídlo
Dali byste si hamburger nebo mastné slané hranolky? Váš organismus má chuť na vápník.
Vápník získáte efektivněji např. ze sýrů, sezamu nebo brokolice.
5. Chuť na kávu
Touha po šálku skvělé kávy může být samozřejmě i psychická. Káva obsahuje síru a železo.
Nechceme-li ji z nějakého důvodu pít, co si dát místo ní raději zeleninu, vejce nebo luštěniny?
6. Chuť na alkohol
Deficit aveninu a draslíku vás může postihnout zejména o pátečních večerech, které trávíte doma.
Alkohol navozuje (co si budeme nalhávat) v těle příjemné pocity a přináší psychické uvolnění, které po skončení pracovního týdne jistě oceníme.
Stejné látky však do našeho organismu můžeme dostat konzumací ořechů, ovesných kaší nebo černých oliv.
Ačkoli tento seznam triků a náhražek může působit jako návod, jak naše tělo obalamutit, je to spíše několik cenných typů, které nám pomohou od úzkosti z nedostatku např. sladkého nebo tučného jídla. Tato úzkost totiž často vzniká právě kvůli nedostatku určitých vitamínu nebo minerálů. A ruku na srdce, je mnoho zdravějších způsobů, jak je získat.