Při výběru bychom se měli zamyslet, jak často a na co budeme kráječ používat. Pokud by nám měl sloužit jen na krájení chleba, mohl by nám stačit kráječ mechanický. Je lehký, snadno přemístitelný, můžeme si jej odnést třeba i na chatu. Také jeho cena není vysoká.
Většina z nás ale dá přednostkráječi elektrickému, na kterém můžeme krájet jak pečivo, tak salámy a sýry. Kvalitní kráječe mají na odnímatelném nerezovém kotouči vroubkovaný výbrus, který většinou nepotřebuje žádnou údržbu, protože v domácnosti není vytíženost stroje tak velká, jako třeba v prodejně uzenin. Jednou za týden potřebuje kráječ z hygienických důvodů umýt. Během týdne stačí, když krájení sýra nebo šunky zakončíme krájením krajíce chleba a ostří bude relativně čisté.
Bezpečnost kráječe je vyřešena tak, že musíte stále držet knoflík, když krájíte. Pokud ho pustíte, stroj krájet přestane. Tento způsob zabezpečení je poněkud přehnaný, protože krájet větší množství salámu nebo sýra je tímto způsobem namáhavé a nepohodlné. Ostří kotouče kráječe je také chráněno krytem.
Při koupi bychom se měli zeptat, jak je velká plocha na uložení potravin a jestli je pojezd hladký. Určitě budeme používat i regulaci otáček. Popis regulace by měl být trvanlivý a neměl by se časem smýt. Praktickou pomůckou je také odnímatelný servírovací tácek.
Umístění kráječe je praktické na kuchyňské lince tak, abychom jej mohli kdykoliv použít. Pokud jej začneme schovávat, většinou to skončí tak, že se nám ho již vytahovat nechce a raději zase krájíme tupým nožem.
Elektrický kráječ si můžeme pořídit i za 600 korun nebo si vybereme kvalitnější třeba za 5 tisíc. Na trhu jsou kráječe i za cenu vyšší, než 10 tisíc, ale ty jsou určeny většinou pro komerční účely. Vybírat bychom měli dobře, protože jej budeme používat spoustu let a chceme, aby nám sloužil po celou dobu dobře.